Banh mi
Ugens tidligere asiatiske indkøb er blevet omsat til endnu en ret, og her har I resultatet. “Banh mi” betyder vist egentlig bare brød, men udtrykket dækker også over en sandwich. Banh mi er et tydeligt eksempel på, at Vietnam tidligere har været en fransk koloni: Baguette møder syrlig relish, krydret kød og koriander i en vidunderlig blanding af sødt, salt, surt og friskt.
Hver gang der var et arrangement i det vietnamesiske community i Svendborg, så fik man altid sådan en sandwich til at tage den værste sult – så denne ret vækker i høj grad minder hos mig 🙂 I det hele taget er det en ret, der er nem at lave til mange, og den er perfekt til picnic eller madpakke.
Som I måske kan ane på billedet, så er der forskelligt fyld i de to sandwich: I den forreste er “cha”, som er en slags vietnamesisk kødpølse. Den kan du finde i frysedisken hos din lokale asiat. I den anden er der marineret, stegt kød. Egentlig tror jeg, at man kan fylde det meste i banh mi, men jeg ville nok holde fast i princippet med noget surt, sødt, salt og stærkt + sprøde friske grøntsager toppet af med friske krydderurter.
En lille bemærkning om brødet… Der er ingen grund til at gå ned og spendere kassen på dyrt flute fra Lagkagehuset eller Emmerys. Brødet må gerne være sådan lidt let i krummen, og ikke alt for sprød i skorpen. Jeg købte et baguette til en 10’er i Føtex-bageren, og det var faktisk ikke helt i øjet… Næste gang vil jeg købe de der flutes, som er pakket to i en luftæt emballage til en 5’er, og varme dem en smule i ovnen. Så tror jeg, de bliver helt rigtige 😉
EDIT: Det franske flute i Lidl’s bake-off er perfekte til banh mi – og så koster du kun en 10’er 😉 (#nospons)
Banh mi (ca. 4 pers)
– 2 baguettes
– 1 pk. cha – vietnamesisk kødpølse (tag den ud af fryseren, og lad den tø op i køleskabet i ca. 2 døgn)
– 400-500 gr. svinekød med god fedmarmorering, fx nakkefilet eller svinebryst
– ½ pk rød kødmarinade (fås i pulverform i asiatiske forretninger)
– 4 store gulderødder
– ½ kinaradise
– alm. eddike
– sukker
– vand
– 1 agurk
– en stor håndfuld koriander (kan udelades, hvis du ikke er til smagen)
– sriracha chilisauce
– soyasauce
Sådan gør du:
1. Mariner svinekødet i pulvermarinaden – gerne i 2-3 timer.
2. Skræl og skyl gulerødder og kinaradise. Skær i julienne. Alternativt kan du rive det, men det giver ikke helt det samme bid.
3. Kom de strimlede grøntsager i en skål. Dæk dem med vand. Hæld eddike i og drys med sukker. Smag til, så den har den rette balance mellem sødt og surt.
4. Flæk agurken og skær dem i 5 cm lange “planker”.
5. Skyl koriander og skær de tykke stængler fra.
6. Steg det marinerede kød. Tag det af panden og lade det køle af.
7. Skær cha i strimler. Husk at pille plastikken, der omslutter pølsen af!
8. Skær det afkølede, stegte kød i skiver.
9. Skær baguette i portioner. Flæk dem på langs og smør et tyndt lag chilisauce på brødet. Hvis brødet er lidt tørt, kan du væde med en smule stegesky. Krydderiet giver det en dejlig smag.
10. Tag lidt relish (gulerødder og kinaradise), vrid væden fra og kom i sandwichen. Fyld med kød, agurk og koriander.
11. Server med soja og chilisauce, så folk selv kan justere smagen i deres sandwich.
P.S. Relishen er også fortrinlig til grillmad 😉
Ja tak, jeg kan godt den dag!